Lutfiskens Dag – vår nya svenska mathelg på hösten!

Lutfisken har självklart rätt till en egen dag, liksom kräftorna, surströmmingen och gåsen. Ända sedan 1500-talet har lutfisken varit en omistlig del av vår svenska matkultur.

Lutfiskens dag infaller fredagen före Alla helgons dag, i samband med lutfiskpremiären.

Lutfisken skulle annars ha kunnat firas när som helst under året, i alla fall om vi tittar tillbaka i vår historia. Den serverades förr som huvudrätt vid helger och andra festliga tillfällen under årets alla månader. Ett bröllop i Skåne var exempelvis otänkbart utan lutfisk vid minst en av middagarna. Många skåningar äter förresten fortfarande lutfisk till påsk.

Initiativet till Lutfiskens Dag kommer från Lutfiskens Vänner. Pionjärerna bakom det första sällskapet Lutfiskens Vänner var några av Sveriges mest matkunniga yrkespersoner och matentusiaster som Tore Wretman, stjärnkocken Christer Lingström, vinskribenten Bengt-Göran Kronstam och radions Ulf Elfwing.

På bilden: Lutfisk på äggakaka med bondsås, Recept från Lutfiskens Vänner i Skåne


Till sidans topp

Värt att veta

Lutfiskens dag
Lutfisk förr och nu
Vad varje svensk bör veta om lutfisk
Den nyttiga lutfisken
Lutfisk till jul
Lutfiskens kvalitet
Köpa lutfisk
Lutfisk i Norge
Lutfiskens museum