Lutfiskens Vänner presenterar:Modern lutfiskmeny 1Fransksvensk ansjovis- och löktartelett4 portionerDeg2 1/2 dl vetemjöl100 g smör 1 msk kallt vatten 4 tartelettformar, 8 – 10 cm i diameter Sätt ugnen på 200°. Låt den bli varm. Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta hastigt samman degen. Kläd formarna med degen. Ställ dem kallt 25 minuter. Fyllning2 finhackade gula lökar1 msk smör 8 ansjovisfiléer 1 dl riven ost, västerbotten eller prästost 1 ägg 1/2 dl mjölk 1/2 dl grädde 1/2 krm nymalen vitpeppar 1 krm salt ServeringGrönsalladMjukfräs löken i smöret utan att den tar färg. Låt svalna något. Vispa samman ägget, mjölken, grädden, vitpepparen och saltet till en jämn smet. Fördela lök, ansjovis och ost i formarna. Häll äggblandningen över. Grädda längst ner i ugnen tills tarteletterna fått fin färg, osten smält och äggstanningen stelnat, 15 – 20 minuter. Grönsallad smakar gott till. Modern lutfiskKoka modern lutfisk: receptIngefärsmousse4 portioner1 blad gelatin 3 dl grekisk eller turkisk yoghurt 1 dl vispgrädde 2 msk florsocker 1/2 – 1 tsk riven ingefära 2 msk socker Rivet skal av 1 vältvättad lime 1 kartong hallon, blåbär eller jordgubbar Mynta till garnering Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Krama ur bladet. Smält det i lite vatten. Rör yoghurten slät. Vispa grädden till skum. Vispa samman yoghurten, grädden, sockret, ingefäran och det smälta gelatinet. Häll upp blandningen i portionsglas eller små skålar. Ställ glasen i kylen ett par timmar eller över natten så att moussen stelnar. Blanda sockret med rivet limeskal. Fördela bären över moussen. Strö över limesockret. Garnera med mynta. Till sidans topp |