Lutfiskens Vänner presenterar:

Modern lutfiskmeny 1

Fransksvensk ansjovis- och löktartelett

4 portioner


Deg

2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk kallt vatten
4 tartelettformar, 8 – 10 cm i diameter

Sätt ugnen på 200°. Låt den bli varm.

Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta hastigt samman degen. Kläd formarna med degen. Ställ dem kallt 25 minuter.

Fyllning

2 finhackade gula lökar
1 msk smör
8 ansjovisfiléer
1 dl riven ost, västerbotten eller prästost
1 ägg
1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1/2 krm nymalen vitpeppar
1 krm salt

Servering

Grönsallad

Mjukfräs löken i smöret utan att den tar färg. Låt svalna något.

Vispa samman ägget, mjölken, grädden, vitpepparen och saltet till en jämn smet.

Fördela lök, ansjovis och ost i formarna. Häll äggblandningen över.

Grädda längst ner i ugnen tills tarteletterna fått fin färg, osten smält och äggstanningen stelnat, 15 – 20 minuter. Grönsallad smakar gott till.


Modern lutfisk

Koka modern lutfisk: recept

Ingefärsmousse

4 portioner


1 blad gelatin
3 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1/2 – 1 tsk riven ingefära
2 msk socker
Rivet skal av 1 vältvättad lime
1 kartong hallon, blåbär eller jordgubbar
Mynta till garnering

Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Krama ur bladet. Smält det i lite vatten.

Rör yoghurten slät. Vispa grädden till skum. Vispa samman yoghurten, grädden, sockret, ingefäran och det smälta gelatinet. Häll upp blandningen i portionsglas eller små skålar.

Ställ glasen i kylen ett par timmar eller över natten så att moussen stelnar.

Blanda sockret med rivet limeskal.

Fördela bären över moussen. Strö över limesockret. Garnera med mynta.


Till sidans topp

Moderna lutfiskmenyer

* Fransksvensk ansjovis- och löktartelett
* Modern lutfisk
* Ingefärsmousse
* Blomkålscrème med löjrom
* Modern lutfisk
* Ljus chokladmousse med citrussallad
* Halstrade pilgrimsmusslor på spenatbädd
* Modern lutfisk
* Fruktsallad med vaniljkräm
* Melonsallad med fårost och pumpafrön
* Modern lutfisk
* Bakade äpplen med yoghurt och honung
* Räksallad
* Modern lutfisk
* Vinterfrukt med kardemummakräm