Östergötlands LutfiskakademiLutfisk med trattkantareller, äpple, bacon och dill, vit sås smaksatt med citron och ansjovis4 portioner1 kg urvattnad lutfiskSmör Havssalt Vit sås2 1/2 msk vetemjöl3 dl mjölk 1 dl grädde 1 msk ansjovisspad 2 ansjovisfiléer rivet skal och pressad saft av 1 citron Salt, nymalen vitpeppar 25 g smör Trattkantareller8 grovstrimlade skivor bacon2 Granny Smith äpplen 1 liter färska trattkantareller, cirka 25 g torkade 25 g smör 4 dillstjälkar Salt, nymalen vitpeppar Kroppkaka med rökt lax25 g tärnad rökt lax1 msk finhackad rödlök 1/2 msk finhackad gräslök 200 g kokt pressad potatis, helst mandel 50 g mjöl, cirka 1 dl 1/2 ägg Salt, nymalen vitpeppar Sätt ugnen på 160°. Låt den bli varm. Skär fisken i portionsbitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö över lite salt. Baka cirka 30 minuter. Håll fisken varm. Koka upp mjölet, mjölken och grädden till såsen. Vispa hela tiden. Tillsätt ansjovisspadet, filéerna, citronskalet och saften. Smaka av med lite salt och peppar. Mixa såsen. Sila den. Blanka av med smöret. Håll såsen varm. Knaperstek baconstrimlorna. Skala, kärna ur och skär äpplen i lika stora bitar som baconstrimlorna. Rensa trattkantarellerna. Dela de stora. Plocka dillbladen från stjälken. Fräs svampen och äppelbitarna i smöret. Tillsätt baconstrimlorna och dillen. Smaka av med salt och peppar. Fördela såsen i fyra varma tallrikar. Lägg lutfisken i mitten på varje tallrik och bacon-äppelfräset i en krans runt om. Garnera fisken med en kvist dill. Servera med nykokt potatis, nykrossad kryddpeppar och kanske lite skirat smör. Till sidans topp |