Östergötlands Lutfiskakademi

Lutfisk med trattkantareller, äpple, bacon och dill, vit sås smaksatt med citron och ansjovis

4 portioner

1 kg urvattnad lutfisk
Smör
Havssalt

Vit sås

2 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk ansjovisspad
2 ansjovisfiléer
rivet skal och pressad saft av 1 citron
Salt, nymalen vitpeppar
25 g smör

Trattkantareller

8 grovstrimlade skivor bacon
2 Granny Smith äpplen
1 liter färska trattkantareller, cirka 25 g torkade
25 g smör
4 dillstjälkar
Salt, nymalen vitpeppar

Kroppkaka med rökt lax

25 g tärnad rökt lax
1 msk finhackad rödlök
1/2 msk finhackad gräslök
200 g kokt pressad potatis, helst mandel
50 g mjöl, cirka 1 dl
1/2 ägg
Salt, nymalen vitpeppar

Sätt ugnen på 160°. Låt den bli varm.

Skär fisken i portionsbitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö över lite salt. Baka cirka 30 minuter. Håll fisken varm.

Koka upp mjölet, mjölken och grädden till såsen. Vispa hela tiden. Tillsätt ansjovisspadet, filéerna, citronskalet och saften. Smaka av med lite salt och peppar. Mixa såsen. Sila den. Blanka av med smöret. Håll såsen varm.

Knaperstek baconstrimlorna. Skala, kärna ur och skär äpplen i lika stora bitar som baconstrimlorna. Rensa trattkantarellerna. Dela de stora. Plocka dillbladen från stjälken.

Fräs svampen och äppelbitarna i smöret. Tillsätt baconstrimlorna och dillen. Smaka av med salt och peppar.

Fördela såsen i fyra varma tallrikar. Lägg lutfisken i mitten på varje tallrik och bacon-äppelfräset i en krans runt om. Garnera fisken med en kvist dill.

Servera med nykokt potatis, nykrossad kryddpeppar och kanske lite skirat smör.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Lutfisk med trattkantareller, äpple, bacon och dill
Grönärtssoppa med lutfiskmousseline
Lutfisk med jordärtskockor, limesås och friterad ansjovis
Lutfiskplättar med kräft- och rotsaksragu

Recept från Lutfiskens vänner