Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press

Östergötlands Lutfiskakademi

1997 samlade Johan Weber några matglada och matkunniga damer och herrar kring sig och bildade Östergötlands Lutfiskakademi. Johan var lärare vid Ljungstedtska skolan i Linköping, där Hans Brask en gång på världen var biskop och gjorde sig känd inte bara för sin lapp utan också för sin goda aptit på just lutfisk.

Akademien tog som sitt valspråk:

”Gemensamt och i kulinarisk anda värna om vår kära lutfisk, kulturen kring den och att bevara lutfiskätandet samt traditionerna i samband med detta.”

Ett valspråk som de drygt 20 ledamöterna svurit att leva efter. Alla har de presenterat två faddrar, befunnits kunna tillföra ett gott matkunnnande och någon form av social kompetens. Att ledamöterna med biskop Martin Lind i spetsen lever upp till de kraven övervakas av akademiens president Bo Mellqvist.

Akademiens uppgift är att värna om och sprida kunskap om hur den torkade långan skall hanteras för att bli lutfisk. Ledamöterna samlas och genomför gemensamt varje steg på vägen. De samlas för blötläggning, lutning, urvattning och provlagning. En stor insats har akademien också gjort genom att med tävlingar uppmuntra unga kockar att skapa nya rätter med lutfisk.

Varsågod, här får ni recepten på fyra av akademiens rätter!

Till Lutfiskakademiens recept »


På bilden: Lutfisk med trattkantareller, äpple, bacon och dill, vit sås smaksatt med citron och ansjovis

Till sidans topp

Vänner till lutfisken

Lutfiskens Vänner
Östergötlands lutfiskakademi
Vännernas Recept
Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se