Lutfiskvårrulle med baconnubb, grönärtskräm och örtsallad4 portioner4 ark filodeg 400 g urvattnad lutfisk 1 pkt bacon 1 knippe gräslök 3 små salladslökar 2 dl riven parmesan 1 ägg Matolja till fritering Blandade salladssorter, skott och örter Salta fisken. Linda in den i plastfolie. Välj gärna ändbiten eller en så fast bit som möjligt. Lägg fisken på fat. Koka 3 minuter i micron på full effekt. Låt fisken vila. Hacka baconet i fina tärningar. Rosta dem i stekpanna tills de är knapriga. Strimla salladslöken, hacka gräslöken. Riv parmesanen. Tag fisken ur plasten. Skär den i små tärningar. Blanda allt. Salta och peppra efter behag. Pensla kanterna på filodegen med det uppvispade ägget. Lägg en liten klick fyllning en bit in från kanten på varje filoark. Vik över och vik in kanterna. Rulla ihop. Fritera vårrullarna i fritös eller i stekpanna med rikligt med olja tills de är gyllenbruna. Servera direkt med grönärtskräm och örtsallad. Grönärtskräm5 dl gröna ärter5 dl grönsaksbuljong 1 dl grädde 1 klyfta vitlök 1 msk smör Koka upp buljong, grädde, pressad vitlök och smör. Lägg i ärtorna. Koka ca 3 minuter. Häll av och spara spadet. Koka ihop det tills hälften återstår. Mixa ärtorna med stavmixer. Späd med spad till önskad konsistens. Smaka upp med salt och peppar. Till sidans topp |