Lutfiskvårrulle med baconnubb, grönärtskräm och örtsallad

4 portioner


4 ark filodeg
400 g urvattnad lutfisk
1 pkt bacon
1 knippe gräslök
3 små salladslökar
2 dl riven parmesan
1 ägg
Matolja till fritering
Blandade salladssorter, skott och örter

Salta fisken. Linda in den i plastfolie. Välj gärna ändbiten eller en så fast bit som möjligt. Lägg fisken på fat. Koka 3 minuter i micron på full effekt. Låt fisken vila.

Hacka baconet i fina tärningar. Rosta dem i stekpanna tills de är knapriga.

Strimla salladslöken, hacka gräslöken. Riv parmesanen.

Tag fisken ur plasten. Skär den i små tärningar. Blanda allt. Salta och peppra efter behag.

Pensla kanterna på filodegen med det uppvispade ägget. Lägg en liten klick fyllning en bit in från kanten på varje filoark. Vik över och vik in kanterna. Rulla ihop. Fritera vårrullarna i fritös eller i stekpanna med rikligt med olja tills de är gyllenbruna. Servera direkt med grönärtskräm och örtsallad.

Grönärtskräm

5 dl gröna ärter
5 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
1 klyfta vitlök
1 msk smör

Koka upp buljong, grädde, pressad vitlök och smör. Lägg i ärtorna. Koka ca 3 minuter. Häll av och spara spadet. Koka ihop det tills hälften återstår. Mixa ärtorna med stavmixer. Späd med spad till önskad konsistens. Smaka upp med salt och peppar.


Till sidans topp

Team Milkos lutfisk

Vitlöksdoftande pocherad lutfisk
Saltbakad lutfisk med kalvsky
Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad
Kavring- och havrepanerade lutfiskfärsbiffar
Lutfisk med vårens bönor och grönsaker
Lutfiskvårrulle med baconnubb
Lutfisktartar med löjrom och brödflarn
Dinkelströstekt lutfisk med varm tomatsallad
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt
Foliegrillad lutfisk med pepparrotstzatziki
Lutfisk på grovt bröd med örtpolentaburgare
Citron och örtbakad lutfisk med kräft och sparrisrisotto