Recept från Lutfiskens Vänner i Östergötland

Lutfisk med kräftsås och ärtor

4 portioner

4 portioner kokt lutfisk
6 - 8 potatisar
5 dl frysta ärtor
4 fräscha dillkvistar

Kräftsås

200 g kräftstjärtar frysta eller i lag
2 schalottenlökar
1 tomat
1 msk smör
1 dl torrt vitt vin
2 dl crème fraiche
1 msk fiskfond
1/2 tsk dillfrö
1 msk finhackad dill
Salt
Nymalen vitpeppar

Skala och dela potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Koka upp ärtorna.

Tina kräftstjärtarna. Skala och finhacka löken. Dela, skrapa ur kärnorna och tärna tomaterna. Mjukfräs löken i smöret. Rör ner tomatbitarna.

Tillsätt vinet, crème fraichen, fonden, dillfröna och dillen. Koka upp såsen. Vänd ner de tinade kräftstjärtarna. Hetta upp. Smaka av och krydda med salt och peppar om så behövs.

Varva ärtorna och potatisen på fyra varma tallrikar. Toppa med lutfisken. Krydda med lite salt och stött kryddpeppar. Ringla över såsen. Garnera med dillkvistarna.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Lutfisk med sparris- och dragonsås
Lutfisk med kräftsås och ärtor
Lutfisk på äggakaka med bondsås
Lutfisksoppa på västkustvis
Lutfisk med ansjovis- och kaprissås
Lutfiskbollar med ansjovis
Lutfisk med souvas och trattkantareller
Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg
Lutfisk på portugisiska
Lutfiskomelett
Gratinerad lutfisk med stuvad spetskål
Lutfisk baccalao med kall sås
Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås
Lutfisk med blomkålssås
Lutfisk med fänkålssallad
Lutfisk med sockerärtor
Lutfisk med ljummen potatissallad
Lutfisk med puré på palsternacka
Kokt lutfisk med ratatouille och risotto
Ängasoppa med lutfisk och skaldjur