Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås och smörsvängda ärtor

4 portioner

4 portioner kokt lutfisk

Sås

2 skivor strimlat bacon
1/2 tsk hel kryddpeppar
1 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
3 - 4 dl mjölk
2 msk grädde
salt

Ärtor

1 finhackad schalottenlök
1/2 msk smör
1 paket små fina ärtor, 250 g
salt
nymald vitpeppar
socker

Svetta baconstrimlorna och kryddpepparkornen i smöret. Strö över mjölet. Späd med mjölken och grädden. Koka såsen 3-4 minuter. Sila den. Smaka av. Salta om så behövs.

Mjukfräs schalottenlöken i smöret. Rör ner ärtorna. Hetta upp. Krydda med salt, nymalen peppar och en aning socker.

Lägg upp lutfisken på fyra varma tallrikar. Krydda med salt och stött kryddpeppar. Häll såsen över och ärtorna runt omkring.

Servera med nykokt potatis.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Lutfisk med sparris- och dragonsås
Lutfisk med kräftsås och ärtor
Lutfisk på äggakaka med bondsås
Lutfisksoppa på västkustvis
Lutfisk med ansjovis- och kaprissås
Lutfiskbollar med ansjovis
Lutfisk med souvas och trattkantareller
Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg
Lutfisk på portugisiska
Lutfiskomelett
Gratinerad lutfisk med stuvad spetskål
Lutfisk baccalao med kall sås
Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås
Lutfisk med blomkålssås
Lutfisk med fänkålssallad
Lutfisk med sockerärtor
Lutfisk med ljummen potatissallad
Lutfisk med puré på palsternacka
Kokt lutfisk med ratatouille och risotto
Ängasoppa med lutfisk och skaldjur