Nils-Emil AhlinLutfiskpudding med skirat smör4 portioner1 kg lutfisk250 g mandelpotatis 2 små finhackade gula lökar 1/2 huvud savoykål Sås2 msk vetemjöl2 msk smör 4 dl gräddmjölk Skånsk senap Salt, peppar från kvarnen Äggstanning4 ägg4 dl gräddmjölk Salt, peppar från kvarnen Vattna ur lutfisken några timmar, gärna över natten. Koka den på vanligt sätt. Låt lutfisken svalna. Plocka den i mindre bitar. Rensa bort skinn och ben. Ställ åt sidan. Skala mandelpotatisen. Koka den i lätt saltat vatten. Den mosar sig kanske en aning, men det gör ingenting. Strimla kålen ganska grovt. Koka den i lätt saltat vatten. Låt den rinna av väl. Fräs löken i litet smör utan att den får ta färg. Koka såsen på vanligt sätt. Salta och peppra. Krydda med senap efter smak. Sätt ugnen på 175°. Låt den bli varm. Smöra en lagom stor ugnssäker form. Bottna med potatisen skuren i skivor. Lägg på lutfisken och löken. Salta och peppra en aning. Ringla över såsen. Lägg på savoykålen. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra. Häll äggstanningen över kålen i formen. Stick med en gaffel, så äggstanningen fördelar sig jämt i formen. Grädda puddingen i ugnen ca 15 minuter, så den får vacker färg. Täck formen med alfolie. Sänk värmen till 130 - 140°. Grädda vidare till äggstanningen stelnat, cirka 45 minuter. Bjud puddingen med skirat smör. Till sidans topp |