Nils-Emil Ahlin

Lutfisktartar med rödbetor

4 portioner

2 dl kokt lutfisk
2 hackade hårdkokta ägg
1 finhackad rödlök
2 - 3 msk hackad gräslök
Salt, vitpeppar
2 stora kokta rödbetor
Några dillvippor

Senapsås

3 msk strösocker
4 msk vinäger
5 msk svensk senap
2 dl matolja
Några droppar HP-sås eller Worchestershiresås
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 stor knippa finhackad dill

Rör ut sockret med vinägern så det smälter. Rör i senapen. Strila i oljan, medan ni rör om kraftigt, tills ni får en tjock sås. Smaka av med några droppar HP- eller Worchestershiresås, salt och peppar. Blanda i dillen. Ställ åt sidan.

Lutfisken skall alltså vara kokt och kall. Rensa den väl från skinn och ben. Hacka lutfisken. Blanda den med ägg, rödlök och gräslök. Salta och peppra. Rör i senapssås, bara så mycket att det binder och ni får en fast massa.

Skiva rödbetorna tunt. Fördela skivorna på fyra tallrikar. Forma tartaren till små ägg. Fördela äggen på rödbetsskivorna på de fyra tallrikarna. Ett stort eller flera små ägg. Garnera med några dillvippor.

Bjud ett gott bröd till.

Får ni någon sås över så smakar den gott både till lax, gravad som rökt, och till stekt strömming.


Till sidans topp

Kockarnas lutfisk

Lutfiskpudding med skirat smör
Lutfisktartar med rödbetor
Lutfiskfritter med ”jerk”fänkål
Lutfisk ”escabeche” med örtsallad och rostad aioli
Lutfisk med syltade kantareller och rotfrukter
Lutfiskmiddag med sidfläsk och rödvinssås
Rökt lutfisk med kantarellsallad
Pelles heta lutfisk
Lätt och luftig lutfiskpudding
Lutfisksufflé
Lutfisk med paprikacrème
Lutfisk i kopp
Lutfisk med kaviarstuvad purjolök
Lutfisk i dillsås med ansjovis
Lutfisk på rimmat fläsk med grönärtsås
Thomas frasiga lutfisk