Nils-Emil AhlinLutfisktartar med rödbetor4 portioner2 dl kokt lutfisk2 hackade hårdkokta ägg 1 finhackad rödlök 2 - 3 msk hackad gräslök Salt, vitpeppar 2 stora kokta rödbetor Några dillvippor Senapsås3 msk strösocker4 msk vinäger 5 msk svensk senap 2 dl matolja Några droppar HP-sås eller Worchestershiresås 1 tsk salt 1/2 tsk vitpeppar 1 stor knippa finhackad dill Rör ut sockret med vinägern så det smälter. Rör i senapen. Strila i oljan, medan ni rör om kraftigt, tills ni får en tjock sås. Smaka av med några droppar HP- eller Worchestershiresås, salt och peppar. Blanda i dillen. Ställ åt sidan. Lutfisken skall alltså vara kokt och kall. Rensa den väl från skinn och ben. Hacka lutfisken. Blanda den med ägg, rödlök och gräslök. Salta och peppra. Rör i senapssås, bara så mycket att det binder och ni får en fast massa. Skiva rödbetorna tunt. Fördela skivorna på fyra tallrikar. Forma tartaren till små ägg. Fördela äggen på rödbetsskivorna på de fyra tallrikarna. Ett stort eller flera små ägg. Garnera med några dillvippor. Bjud ett gott bröd till. Får ni någon sås över så smakar den gott både till lax, gravad som rökt, och till stekt strömming. Till sidans topp |