Kajsa AxbågeLutfisk med syltade kantareller och rotfrukter4 portioner1 paket lutfisk 2 tsk salt Syltade rotfrukter3 dl vatten2 1/4 dl ättiksprit 2 1/4 dl socker 15 kryddpepparkorn 5 lagerblad 10 hela nejlikor 1 kryddmått riven muskotnöt 2 msk senapsfrö 10 vitpepparkorn 2 cm skalad och skivad pepparrot 250 g kantareller 1 stor morot 1 palsternacka 1 liten rotselleri Koka upp vatten, ättika och socker tillsammans med kryddorna och pepparroten. Koka 5 minuter. Tag kastrullen av värmen. Putsa kantarellerna. Skär dem i bitar om de är stora. Små svampar får gärna vara hela. Skala rotsakerna. Strimla dem fint, typ spagetti. Lägg svamp och rotfrukter i en bunke som tål värme. Koka upp lagen igen. Häll den kokande lagen över svampen och rotfrukterna. Täck med ett lock eller plastfilm. Ställ att svalna. Laga gärna till svampen och rotfrukterna några dagar i förväg. Sås3 msk äppelcidervinäger2 msk senapsfrö 2 dl fiskfond 1 dl vittvin 3 dl grädde Salt, nymalen vitpeppar från kvarnen 1 svenskt äpple, skalat och fint tärnat Krossa senapskornen lätt. Lägg dem i en kopp i äppelcidervinägern. Koka upp fiskfond och vitt vin. Koka ihop till ca 2 dl återstår. Häll i grädden. Småputtra till ca 4 dl återstår. Rör i senap och vinägerblandningen. Koka upp på nytt. Salta och peppra. Skala och tärna äpplet fint. Lägg tärningarna under fuktat papper tills lutfisken skall serveras. LutfiskKoka lutfisken på vanligt sätt i mikro eller vanlig ugn.ServeringSila av lagen från svampen och rotfrukterna. Lägg gärna tillbaka kryddorna. Fördela lutfisken på fyra varma tallrik. Lägg en hög med svamp och rotfrukter bredvid, kall eller ljummen efter tycke och smak. Lägg äppelbitarna i den varma senapssåsen. Häll lite sås över varje bit lutfisk. Servera resten av såsen för sig. Bjud med nykokt potatis, gärna mandelpotatis.Till sidans topp |