Stefan Karlsson
Lutfisk i kopp
10 portioner
1 paket lutfisk
Vattna ur lutfisken några timmar, gärna över natten.
Koka lutfisken i ugn eller mikro på vanligt sätt. Tag upp lutfisken. Håll den varm. Spara spadet.
Sås
3 dl lutfiskspad
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
8 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 msk mild vitvinsvinäger
100 g normalsaltat, rumstempererat smör
Salt, nymalen vitpeppar från kvarnen
Koka upp spadet med grädden, crème fraîche, kryddor och vinäger. Sjud såsen i några minuter. Sila bort kryddpepparkornen och lagerbladet. Mixa ner smöret. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Servering
1 paket bacon
Strimla baconskivorna fint. Stek dem krispiga. Låt fettet rinna
av på hushållspapper.
5 dl små, gröna ärtor
2 schalottenlökar
1 msk normalsaltat smör
Hacka schalottenlökarna fint. Värm dem och ärtorna i
en kastrull i 1 msk smör. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
1/2 – 1 dl standardmjölk
Koka försiktigt upp såsen. Dra kastrullen av värmen. Mixa i mjölken med en handmixer med verktyget för skum.
Plocka den ljummna lutfisken i mindre bitar.
Fördela ärtorna i tio koppar på fat och lutfisken på ärterna. Skeda över nyskummad sås. Toppa med de krispiga baconstrimlorna.
Servera som en lätt elegant förrätt. Gör ni portionerna större med mer lutfisk, så blir det en lätt lunch.
Till sidans topp
|
|