Stefan HolmströmLutfisk med paprikacrème och gräddkokt nypotatis4 portioner2 kg lutfisk havssalt, nymalen vitpeppar från kvarnen Vattna ur lutfisken några timmar eller över natten. Skär filéerna i vackra bitar. Krydda dem väl med havssalt och nymalen vitpeppar. Koka lutfisken i ugn eller mikro på vanligt sätt. Häll av spadet. Håll lutfisken varm. 400 g små potatisar, gärna färskpotatis 3 dl grädde, går bra med matlagningsgrädde 2 gula lökar 2 msk mild vitvinsvinäger 1 vitlöksklyfta 2 röda paprikor 1/2 dl god olivolja 1/2 dl kycklingbuljong 1 krm paprikapulver 1 liten gul paprika 1 liten purjolök olivolja 1 liten bit färsk ingefära salt, nymalen vitpepparr från kvarnen Tvätta potatisen. Skär dem i halvor. Hacka en lök fint. Koka potatisar och den hackade löken sakta i grädden med vinägern och vitlöken. Skär de röda paprikorna och den resterande löken i bitar. Stek dem mjuka i olivoljan. Slå på kycklingbuljong. Koka några miuter. Sila över grädden som potatisen kokat i. Håll potatisen varm i ugnen. Koka ihop såsen till lagom konsistens och smak. Krydda med salt och nymalen vitpeppar och lite paprikapulver. Mixa till en slät sås. Skala den gula paprikan med en vass potatisskalare och skär den i strimlor. Strimla också purjolöken. Fräs paprika och purjolök i lite olivolja. Riv över färsk ingefära. Smaka av med salt och nymalen vit-peppar från kvarnen. Fördela potatisarna och lutfisken på fyra varma tallrikar. Ringla över såsen. Servera den gula paprikan och purjolöken i en skål för sig. Till sidans topp |