Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Team Milkos recept Kockarnas recept


Vitlöksdoftande pocherad lutfisk med grönärtssås och salsa verde med gratinerat grovt grekiskt lantbröd

4 portioner

4 portionsbitar urvattnad lutfisk, ca 250 g
2 vitlöksklyftor
1 msk salt

finhackad schalottenlök
7 dl grönsaksbuljong
2 dl torrt vitt vin
500 g gröna ärtor
1 dl matlagningsgrädde
1 msk smör
salt, cayennepeppar

grekiskt grovt lantbröd
gräslök
persilja
1/2 vitlöksklyfta
2 msk kapris
2 sardeller i olja
1 msk citronsaft + 1 tsk raspat citronskal
vitpeppar

Vattna ur lutfisken några timmar, gärna över natten. Skär den i portionsbitar. Finhacka vitlöken. Blanda med saltet. Gnid in lutfiskbitarna med vitlökssaltet. Vira in dem i plastfolie. Koka dem 6 minuter i micron på hög effekt. Låt vila 2 minuter före servering.

Svetta schalottenlöken med smöret i en kastrull. Häll i vinet. Koka ihop till hälften. Häll på buljongen. Sjud 20 minuter. Häll i ärtorna. Sjud 5 minuter till. Mixa med grädden till en slät sås. Smaka av med salt och vitpeppar.

Mixa gräslök, persilja, vitlök, kapris, sardeller och citronsaft. Smaksätt med citronraspet. Ställ att mogna i kylen i 20 minuter. Kantskär brödet. Bred salsa verde på skivorna. Rosta dem i ugnen på 200° i 5 minuter.

Garnera gärna med kaprisbär.


Till sidans topp

Team Milkos lutfisk


Vitlöksdoftande pocherad lutfisk

Saltbakad lutfisk med kalvsky

Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad

Kavring- och havrepanerade lutfiskfärsbiffar

Lutfisk med vårens bönor och grönsaker

Lutfiskvårrulle med baconnubb

Lutfisktartar med löjrom och brödflarn

Dinkelströstekt lutfisk med varm tomatsallad

Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt

Foliegrillad lutfisk med pepparrotstzatziki

Lutfisk på grovt bröd med örtpolentaburgare

Citron och örtbakad lutfisk med kräft och sparrisrisotto
2014 | Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se