Lutfisk med puré på palsternacka och röda linser4 portioner4 portioner kokt lutfiskPuré1 rödlök1 vitlöksklyfta 400 g palsternacka, 3 - 4 stycken 200 g röda linser, cirka 2 1/2 dl 1 msk smör 1 msk olivolja Salt Nymalen vitpeppar 3 - 4 skivade salladslökar 1/2 dl repade oreganoblad Skala rödlöken. Skiva den. Skala vitlöken. Hacka den. Skala palsternackorna. Skär dem i bitar. Skölj linserna. Fräs rödlöken och vitlöken 1 – 2 minuter i smöret. Maka i palsternackorna. Strö i 1 tsk salt. Häll på vatten så att det täcker. Koka 10 minuter. Rör ner linserna. Häll i vatten så att linserna täcks. Koka ytterligare 10 – 15 minuter eller tills linserna och palsternackorna mjuknat. Sila av kokspadet, men spara lite till spädning. Mixa palsternacksblandningen till puré. Späd med kokspad till lagom konsistens. Smaksätt med olivoljan, salt och peppar. Rör ner de skivade salladslökarna och oreganobladen. Spara några att garnera med. Fördela purén på fyra varma tallrikar. Toppa med lutfisken. Krydda den med salt och nymalen peppar. Garnera med oregano och salladslök. Till sidans topp |