Lutfisk med puré på palsternacka och röda linser

4 portioner

4 portioner kokt lutfisk

Puré

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
400 g palsternacka, 3 - 4 stycken
200 g röda linser, cirka 2 1/2 dl
1 msk smör
1 msk olivolja
Salt
Nymalen vitpeppar
3 - 4 skivade salladslökar
1/2 dl repade oreganoblad

Skala rödlöken. Skiva den. Skala vitlöken. Hacka den. Skala palsternackorna. Skär dem i bitar. Skölj linserna.

Fräs rödlöken och vitlöken 1 – 2 minuter i smöret. Maka i palsternackorna. Strö i 1 tsk salt. Häll på vatten så att det täcker. Koka 10 minuter. Rör ner linserna. Häll i vatten så att linserna täcks. Koka ytterligare 10 – 15 minuter eller tills linserna och palsternackorna mjuknat.

Sila av kokspadet, men spara lite till spädning. Mixa palsternacksblandningen till puré. Späd med kokspad till lagom konsistens. Smaksätt med olivoljan, salt och peppar.

Rör ner de skivade salladslökarna och oreganobladen. Spara några att garnera med.

Fördela purén på fyra varma tallrikar. Toppa med lutfisken. Krydda den med salt och nymalen peppar. Garnera med oregano och salladslök.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Lutfisk med sparris- och dragonsås
Lutfisk med kräftsås och ärtor
Lutfisk på äggakaka med bondsås
Lutfisksoppa på västkustvis
Lutfisk med ansjovis- och kaprissås
Lutfiskbollar med ansjovis
Lutfisk med souvas och trattkantareller
Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg
Lutfisk på portugisiska
Lutfiskomelett
Gratinerad lutfisk med stuvad spetskål
Lutfisk baccalao med kall sås
Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås
Lutfisk med blomkålssås
Lutfisk med fänkålssallad
Lutfisk med sockerärtor
Lutfisk med ljummen potatissallad
Lutfisk med puré på palsternacka
Kokt lutfisk med ratatouille och risotto
Ängasoppa med lutfisk och skaldjur